Sluit

CO2-neutraal drukwerk helpt mee aan een schone toekomst

Heldere productie, de mooiste materialen

###Architectuur komt tot leven

Fotografie, redactie en 
drukwerk zijn één

> Weer eens wat anders: Japanse bindwijze
logo
T (0184) 614 011
E .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

Nieuws

dinsdag, 15 november 2016

Drukplaten maken ‘nieuwe stijl’: duurzaam en innovatief

Tuijtel heeft een nieuwe, innovatieve Computer-to-Plate installatie in gebruik genomen voor het maken van drukplaten. Het is voor het eerst dat dit type installatie in deze configuratie bij een drukkerij in bedrijf is. People, Planet én Profit zijn daarbij de grote winnaars.

De bij de fabricage van de nieuwe, innovatieve CtP-installatie vrijgekomen CO2 heeft Tuijtel 100% gecompenseerd via natureOffice®.

Vooral de configuratie van de CtP-installatie (Computer-to-Plate) maakt het geheel zo innovatief. Het is een unieke combinatie van een chemiearme plaatontwikkelmachine met kwalitatief hoge output, inline kwaliteitsmeting en een ‘pallet-loader’. Er is als het ware een nieuwe productiemethodiek ontstaan.

Het betekent een nieuwe trend in de grafische branche, omdat voor het eerst ‘het beste van twee werelden’ in één systeem samenkomt: de hoge kwaliteit van de drukplaten volgens het conventionele proces én de milieuvoordelen van het chemiearme proces. Tuijtel heeft een speciale pilot-configuratie die in detail is afgestemd op haar productieproces.

Fors minder water en chemie
Een belangrijk onderdeel van de CtP-installatie is de plaatontwikkelmachine. Deze is uitgerust met een geïntegreerd, speciaal ‘uitwassysteem’. Daardoor is het voor het eerst mogelijk sinds het bestaan van ‘Computer-to-Plate’ een veel milieuvriendelijker drukplaat te gebruiken zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit. Dit bespaart ongeveer 400.000 liter water per jaar. Er is vanaf nu op jaarbasis nog slechts circa 2.000 liter nodig.

Daarnaast is er sprake van een fikse besparing op de plaatontwikkelchemie van wel 75%. Hierdoor is zelfs de recycle-apparatuur voor het geneutraliseerd afvoeren van deze chemie overbodig geworden samen met de daarvoor benodigde chemicaliën. Ook is er geen aansluiting op het riool meer nodig.

‘Pallet-loader’
Ook de plaatbelichter is een belangrijk onderdeel van de CtP-installatie. Deze is voorzien van een zogenaamde ‘pallet-loader’. Nu kan een complete pallet met maar liefst 1.200 platen worden geladen waardoor het handmatig vullen van cassettes niet meer nodig is. Dit levert een besparing op in tijd, verpakkingsmaterialen en leverancierskilometers. Ook de output van de plaatbelichter is verhoogd van 27 drukplaten per uur naar 42.

Inline meting
Wanneer de drukplaten gereed zijn, gaan deze via een rollerbank naar een sorteerinrichting. Deze high tech inrichting controleert, via code-gestuurde informatie, de drukplaten, sorteert deze per drukpers en plaatst de platen vervolgens op de daarvoor bestemde trolleys binnen handbereik van de drukkers. Dankzij het geïntegreerde ‘Plate Quality Management Systeem’ scant een videocamera iedere drukplaat en beoordeelt of de plaat productietechnisch correct is. Dit gebeurt aan de hand van een speciaal op de drukplaat ‘meebelicht’ scanelement.

Winnaars
De CtP-installatie draait onbemand en is in een speciaal daarvoor vrijgemaakte ruimte geplaatst. Hierdoor kon ook de interne routing meteen worden geoptimaliseerd. Tegelijkertijd is er in die nieuwe ruimte een volledige ‘back-up’ CtP-installatie geplaatst. Tuijtel kan dankzij deze tweede CtP-installatie de productiecontinuïteit onder alle omstandigheden garanderen. Zowel de investering in de nieuwe CtP-installatie als de verdere procesoptimalisatie zorgen voor een win-win-win situatie. Met People, Planet en Profit als de drie grote winnaars.

De CO2-uitstoot die is vrijgekomen bij de fabricage van de CtP-installatie heeft Tuijtel 100% gecompenseerd via natureOffice®.

Meer nieuws

maandag, 4 februari 2019

Tuijtel nu ook te zien bij De Monsterkamer

De meest passende papierkwaliteit of omslagmateriaal kiezen? Zien welke vele grafische...

woensdag, 28 november 2018

Tuijtel neemt informatiebeveiliging heel serieus!

U stuurt het adressenbestand voor uw mailing per e-mail naar ons... Uw...

dinsdag, 29 mei 2018

Met eigen ogen voor u gecontroleerd: project TOGO

Opdrachtgevers die de CO2-uitstoot van hun order compenseren, doen dit via project...

woensdag, 3 januari 2018

Werk in uitvoering: nieuwe Nederlandse natuur

In 2017 hebben wij achter de schermen het pad geëffend voor een nieuw, Nederlands...

maandag, 26 juni 2017

Voortaan schenken wij eerlijke koffie en thee

Zo voor de hand liggend en toch nu pas een feit: onze bezoekers en wijzelf kunnen...

NATUUR IN DE MAAK 2020

Dankzij uw bijdrage in Nederland Plus, krijgt het Essenbos in Nationaal Park de Biesbosch komende jaren weer vorm!